« De week van het handschrift»

Gepubliceerd op 20-01-2017

De komende week is het de week van het handschrift. Grappig dat er daar een speciale week voor is. Er is zelfs ook een Platform Handschriftontwikkeling.

Op de lagere school - heel lang geleden -  heb ik nog geleerd te schrijven met zo'n pen met een metalen kroontje die je in de inkt moest dopen. Gelukkig werd die al heel snel vervangen door een 'hypermoderne' balpen. Ik schreef veel. Iedere dag beschreef ik mijn belevenissen in mijn dagboek en in de loop der jaren groeide de rij dagboekjes in mijn boekenkast. Het waren van die Chinese, met zo'n mooie, stoffen kaft. Ik had penvrienden, wie kent dat fenomeen nog? En toen ik naar de School voor de Journalistiek ging kreeg ik een prachtige vulpen. Ik volgde ooit een cursus kalligrafie, want het leek me een toppunt om een boek te schrijven zoals de monniken dat vroeger deden, in een prachtig gekalligrafeerd handschrift. Helaas is er zowel van det prachtige handschrift als van dat boek (nog) niets terechtgekomen.

Typmachine

De typmachine kwam er; eerst een mechanisch exemplaar en daarna een elektrische variant. Ik heb gewerkt met tekstverwerkers en PS, notebook, laptop en tablet. En als ik vandaag een artikel schrijf, kan ik me nauwelijks meer voorstellen dat ik ooit verhalen heb geschreven op een mechanische typmachine. Steeds weer opnieuw beginnen vanwege alle fouten. Nee, wat dat betreft is er veel verbeterd.

Van pen naar tablet

Maar wie schrijft er tegenwoordig nog met de hand? Wanneer heb jij voor het laatst een kaart gestuurd? Tot voor een jaar terug ging ik nog altijd gewapend met een schrijfblok en pen naar de mensen die ik moest interviewen. Het gebruik van een laptop of tablet voor die doeleinden heb ik altijd afgehouden omdat ik vond dat zo'n apparaat een barrière vormde tussen mij en de te interviewen man of vrouw. Toch ben ik vorig jaar gezwicht en vanaf dat moment maak ik mijn aantekeningen op mijn tablet. Ik zou niet anders meer willen. Gemak dient de mens!

En nu ben ik benieuwd wie er nog wel eens met de hand schrijft? Wat maakt schrijven met de hand waardevol? Laat het me eens weten ...

148492532988ce627e7d5fd0aeddea5881810e669b.jpg