« Tannines en garrigue»

Gepubliceerd op 10-11-2016

Ik heb leuk werk. En nog veel leukere opdrachtgevers. Heel uiteenlopend, van gemeentelijke instellingen en een dealer van grondverzetmachines tot een ontwikkelaar van draadloze oplaadapparaten voor telefoons en tablets, om er maar eens een paar te noemen. En dan is er ook nog Van Eyck Wijnkelders (www.vaneyck.nl) in Helmond. Da's een hele bijzondere.

Kurkeiken en eucalyptus

Ik ken Bert en Isabelle van Eyck al vanaf de jaren '90, toen Bert en ik allebei lid waren van de Jonge Ondernemers Peelland. En aangezien de wijnwinkel om de hoek zat, was ik er een vaak geziene gast.  Sinds een aantal jaren mag ik de eindredactie doen van de uitnodigingen voor de wijnproeverijen die Van Eyck naar haar klanten stuurt. Maar 'uitnodiging' dekt de lading absoluut niet. Het zijn complete handleidingen voor de proeverijen, die drie maal per jaar -  voorjaar, zomer en najaar -  worden gehouden. Ze nemen de lezer mee in de wondere wereld van de - voornamelijk Europese - wijnen die er tijdens de proeverijen op het programma staan. Met beschrijvingen van de wijngebieden met uitgestrekte, rollende heuvels met tarwevelden, wijgaarden en kurkeiken. Van zwoele wijnen met rijke aroma's van zwart fruit en eucalyptus, of met een karakteristieke Zuid-Franse kruidigheid of garrigue. Te drinken als aperitif, bij een heerlijke risotte, of bij een knapperend haardvuur.

In meervoud

Natuurlijk gaan we altijd naar die proeverijen toe. Wie binnenloopt bij Van Eyck, wordt verwelkomd als een oude vriend. De winkel en het proeflokaal stralen gastvrijheid en warmte uit. De wijnen zijn met zorg gekozen en worden op een prachtige manier onder de aandacht gebracht. Een goede uitleg en geprojecteerde beelden op de wand maken het geheel af. En uiteraard gaan we nooit met lege handen terug (tenzij we op de fiets zijn). Meestal gaan er wel wat doosjes prachtige wijn mee naar huis. En dat is nou net zo jammer ...... want de verdiensten van het werk gaan in de regel in meervoud terug naar de opdrachtgever. Maar ja, een kniesoor die daar op let; en dan hebben we wel écht genoten! 

1478789492500d86c664d9224f1d32fd4f2bd563df.jpg